Publikacje - niepełnosprawni na rynku pracy

2011-06-03
Polecamy publikacje dot. wsparcia osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy.

Publikacje dot. wsparcia niepełnosprawnych na rynku pracy

Polecamy wydane przez Stowarzyszenie Przyjaciół Integracji publikacje dotyczące wsparcia osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy.

Wsparcie osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy. Podręcznik dobrych praktyk

Zwrot "integracja społeczno-zawodowa osób niepełnosprawnych" brzmi już niemal jak slogan, ale czy naprawdę mamy świadomość, że to jest rzeczywisty, duży problem społeczny w Polsce?

W publikacji przeczytacie Państwo o: indywidualnych planach działania dla osób niepełnosprawnych, działaniach wobec opiekunów osób niepełnosprawnych, stażach zawodowych dla osób niepełnosprawnych, asystencie osoby niepełnosprawnej i przekazywaniu sprzętu.

opracowanie:
Zespół Pozarządowej Agencji Ewaluacji i Rozwoju przy Stowarzyszeniu BORIS:
Magdalena Bąkowska
Agata Dembek
Agnieszka Iwaniak
Katarzyna Sekutowicz

Praca bez barier. Jak pomóc i znaleźć pracę?

W niniejszej publikacji przedstawiamy historie 15 różnych osób. Różni je: wiek, wykształcenie, miejsce zamieszkania, sytuacja rodzinna oraz niepełnosprawność. Łączy chęć zmiany swego życia. Na ich przykładach chcemy pokazać, na czym polegał projekt "Wsparcie osób niepełnosprawnych ruchowo na rynku pracy" oraz jakie były zadania działających w jego ramach specjalistów, spośród których dziesięcioro opowiada o swojej pracy, podając przykłady najlepszych dla beneficjentów rozwiązań.

autor: Tomasz Przybysz-Przybyszewski

ABC… dla pracownika z niepełnosprawnością i pracodawcy

Osoby z niepełnosprawnością stanowią szczególną kategorią pracowników, dlatego też przepisy prawa, poprzez odmienną regulację niektórych uprawnień i obowiązków pracowniczych dla tych osób, mają ułatwić im funkcjonowanie na rynku pracy. Publikacja zawiera informacje m.in. o tym, jakie są uprawnienia pracownicze osoby z niepełnosprawnością i jakie są obowiązki pracodawcy.

autor: Anita Siemaszko

Bezpieczne miejsce pracy

Publikacja opisuje prawa i obowiązki związane z zatrudnianiem osób z niepełnosprawnościami, oraz usługi jakie oferuje osobom z niepełnosprawnością Zakład Ubezpieczeń Społecznych.

autor: Anna Puszkarska