Bezpłatna terapia logopedyczna

2009-04-03
Fundacja Dzieciom "Zdążyć z Pomocą" zapewnia swoim podopiecznym indywidualną terapię logopedyczną.

Terapia prowadzona jest po uprzedniej diagnozie, wywiadzie z rodzicami i obserwacji dziecka oraz dostosowana do jego potrzeb i możliwości.
Gabinet logopedyczny znajduje się w pomieszczeniu przyjaznym dziecku. Do jego wyposażenia należą dwa ogromne lustra, worki sako, fotelik stabilizacyjny, zabawki, gry, profesjonalny sprzęt logopedyczny (różnego typu masażery, wibratory językowe, profilowane szpatułki, sprzęt do terapii sensorycznej) oraz  komputer.
Podczas terapii wykorzystywane są profesjonalne programy multimedialne: Logopedia, Mówiące obrazki, Logo gry, Czytam i piszę, Klik, Dyslektyk II, Sposób na dysleksję i inne, które uatrakcyjniają żmudną naukę mowy, zachęcają dziecko do wydawania dźwięków i pobudzają je do mówienia.
Za pomocą komputera i programów dziecko ćwiczy:
  • rytmikę mowy;
  • słuch fizjologiczny;
  • słuch fonemowy;
  • analizę i syntezę słuchową;
  • wydłużanie fazy wydechowej;
  • głośność mowy;
  • modulację wysokości głosu i intonacji mowy;
  • płynność mowy;
  • artykulację poszczególnych głosek;
  • rozróżnianie mowy dźwięcznej i bezdźwięcznej.
W wykonywaniu wielokrotnie powtarzających się czynności bardzo ważna jest motywacja dziecka, jego niesłabnące zainteresowanie, aktywność na zajęciach oraz stała gotowość do współdziałania. Te wszystkie cele można osiągnąć dzięki wykorzystaniu profesjonalnego oprogramowania. Dziecko pracuje znacznie chętniej przy komputerze, gdyż kojarzy terapię głównie z zabawą.
W zależności od wieku, stopnia niepełnosprawności i rodzaju zaburzenia terapia obejmuje wszystkie poniższe zadania lub tylko te, które można w danej chwili zrealizować. Czasami, w przypadku dzieci głęboko upośledzonych, logopeda realizuje tylko pierwsze pięć lub sześć punktów:
  • badanie logopedyczne;
  • wewnętrzny i zewnętrzny masaż logopedyczny – manualny oraz z wykorzystaniem masażerów i wibratorów logopedycznych;
  • regulacyjny masaż ustno-twarzowy wg Castillo-Moralesa;
  • usprawnianie czynności związanych z karmieniem i samodzielnym jedzeniem;
  • usprawnianie czynności gryzienia, żucia i połykania;
  • ćwiczenia słuchu fizjologicznego;
  • ćwiczenia słuchu fonematycznego;
  • ćwiczenia oddechowo-fonacyjne;
  • ćwiczenia relaksacyjne i elementy logo rytmiki;
  • ćwiczenia artykulacyjne (wywoływanie i automatyzacja głosek, korekcja wad i błędów wymowy).
Po zajęciach rodzice są instruowani, w jaki sposób i jakimi metodami pracować z dzieckiem w domu, dostają wskazówki, zalecenia bądź materiały, dzięki którym mogą kontynuować podjęte na zajęciach działania logopedyczne w domu.
Częstotliwość zajęć zależy od indywidualnych potrzeb. Niektórzy pacjenci uczestniczą w terapii regularnie raz w tygodniu, inni raz na dwa tygodnie, a jeszcze inni raz na miesiąc. Dzieci przyjeżdżające do Fundacji na turnusy rehabilitacyjne mają zajęcia z logopedą dwa razy w tygodniu.
Zdarza się niejednokrotnie, że zajęcia oferowane bezpłatnie w Fundacji są jedyną formą pomocy i terapii logopedycznej, w której dziecko, mimo realnej potrzeby, kiedykolwiek uczestniczyło. Powody są różne: brak dostępu do specjalistów, niezakwalifikowanie dziecka na ćwiczenia logopedyczne z powodu jego sprzężonej niepełnosprawności, brak wykwalifikowanej kadry, która mogłaby prowadzić terapię w miejscu zamieszkania dziecka (często rodzice skarżą się, że mimo skierowania od pediatry czy neurologa logopedzi odmawiają, tłumacząc, że nie potrafią pracować z niepełnosprawnymi), brak środków finansowych – zajęcia odpowiadające potrzebom dziecka zwykle są płatne, a ich cena przekracza możliwości finansowe rodziny.
Dzięki diagnozie i terapii logopedycznej prowadzonej w Fundacji Dzieciom „Zdążyć z Pomocą” wiele rodzin otrzymało wsparcie, opiekę i wskazówki dotyczące pomocy dziecku z zaburzonymi czynnościami w obrębie aparatu artykulacyjnego i nieprawidłowościami związanymi z mową lub całkowitym jej brakiem.

Anna Woźniak-Robert
logopeda